ponedeljek, 8. september 2008

Moderna highly accomplished lady


Z Radozavrom sva zadnjič z nogami bingljala nad Ljubljanico, gledala sive race in zelenoglave racmane in debatirala o splošni razgledanosti. Radozaver je menil, da moderna dekleta na tem področju precej pešajo. Vprašala sem ga, kaj je zanj splošna razgledanost. Postavil mi je štiri vprašanja, na katera naj bi po njegovem morala poznati odgovor vsaka moderna highly accomplished lady:

1. Sarajevski atentat

2. 57. številka Nove Revije

3. Med kom se je bila 30 letna vojna?

4. Katera zvrst glasbe so Motorhead?

Na poti domov sem razmišljala, kakšna bi morala biti moderna highly accomplished lady?

Če sodimo po Jane Austen, je highly accomplished lady ženska, ki obvlada vsaj dva tuja jezika, igra en inštrument, obvlada zgodovino, filozofijo, literaturo, slikarstvo, glasbo in z levo roko, medtem, ko debatira o filozofiji kakopak, izveze grb svoje družine v svilen robec.

In danes? Ali obstajajo knjige: Highly accomplished lady manual for dummies? Pustimo žene predsednikov in novodobne kraljice in princese, ki jim bontone položijo že v zibelko. Govorim o pravilih in bontonu po katerem naj bi se ravnale everyday punce, ki se smatrajo za, ali želijo postati highly accomplished ladies.

Lahko bi rekli, da v grobem Jane Austen pravilnik še vedno delno velja, seveda pa potrebuje nekoliko dopolnil in sprememb. Vezenje recimo, je out.

Seveda se tukaj postavlja tudi vprašanje o stopnji detajla, ki ga je potrebno obvladati pri vseh zgoraj naštetih zadevah. Naj highly accomplished lady pozna letnice vseh pomembnejših zgodovinskih dogodkov? Kdaj recimo so odkrili penicilin? Elektriko? Ako je odgovor pritrdilen, ali potem kandidatka za highly accomplished lady status sploh lahko še počne kaj drugega kot glanca svoj imiđ 24/7?

In poznavanja sodobne kulture? Prva highly accomplished lady ne ve ničesar o Katarini de Medici, a ima v malem prstu vse sodobne pisatelje, slikarje, bloge, bande in gibanja subkultur, druga pozna vsa Platonova dela, a o sodobnih zadevščinah ne ve nič? Katera je sedaj bolj accomplished? So dekleta generacije Y plehka?

Za konec sem prišla do sklepa, da je nastopil čas za novo in moderno Jane Austen, ki bi pri celotni zadevi naredila malo reda in razjasnila nekatere dileme, ker postaja nadležno, da se moderne highly accomplished ladies še vedno sodi na osnovi zaprašenih pravilnikov, kjer je igranje čembala na must learn listi.

Časi se spreminjajo in z njimi tudi navodila za dame in pika.

4 komentarji:

Dzoni Wajsmiler pravi ...

Z užitkom sem prebral Bučarjevo zadnjo knjigo, v kateri čisto lepo pove, da je 57. številka čisto precenjena, zato se z užitkom ne strinjam z drugo točko :-).

Lenčula pravi ...

@Kos:Pa ostale točke? Je ostalo šlo, ali si klecnil pri Motorheadih?

Dzoni Wajsmiler pravi ...

Po pravici povedano mi vedno največ preglavic delajo več letne vojne. Okej, 100-letna, 6-dnevna, 10-dnevna :), 8-letna... Sem mal ponovil.
Nikoli ne bom pozabil Periskopa, ki je govoril o atentatu, kot tudi, da Ace of Spades ni najbolj primeren komad za daljše teke :-)
Okej, Kos, smiri se, od kdaj se trudim biti neblondinka s Harvarda s penisom?!?

Lenčula pravi ...

@Kos: HAHAHAHAHAHAHAHAHA.